donderdag 26 februari 2015

Jurkjes

Dochterlief vertrekt binnenkort. Na een rustperiode en heerlijk verblijf bij haar ouders  - en nieuwe petekind - gaat ze voor 9 lange maanden weer terug naar haar werkplek in het buitenland. Ze houdt van haar job, maar die eist ook het een en ander van haar. Ze maakt lange dagen, werkt haar jaartaak vol in slechts negen maanden.
Het komt in haar werkkring vaak voor dat wordt gevraagd zich te houden aan kledingetiquette. Dochterlief heeft een aantal cocktailjurkjes nodig en omdat ze die veelvuldig draagt moeten ze tegen een stootje kunnen en vaak worden gewassen. De jurkjes die je koopt in winkels voldoen niet altijd aan haar eisen, dus is moeders achter haar naaimachientje gekropen. Dochterlief heeft straks twee nieuwe exemplaren in haar koffer zitten.
Het witte jurkje is gemaakt van een witte dunne crash en een  decoratie crash-voile met grote ronde stippen. Onder de - gevoerde - rok hoort een petticoat die helaas nog in haar kledingkast op afstand hangt, zodat deze foto het zonder moet doen. Het rokdeel (nét geen hele cirkel) toont daarmee een stuk boller en doet denken aan de  'Grease' dansjurkjes.
Het andere exemplaar heeft een rok van zwarte crash-taft en een strak halter bovenlijfje dat achter in de nek met een lange strik sluit. Het is verstevigd met baleinen zodat het mooi in vorm blijft, maar  de zebrastof is glad en rekbaar zodat het toch comfortabel zit. Het lijfje is gevoerd. De stoffen komen van Textielstad. Het fijne van die crash-stoffen is dat ze niet gestreken hoeven worden  wanneer ze uit de was komen. Je hangt de jurkjes op een kleerhanger en laat ze lekker drogen. Makkelijk  als je weinig tijd hebt!
We zijn nu bezig om een aantal (felgekleurde) riemen, banden en strikken te maken die kleur kunnen geven aan het geheel en onderling uitwisselbaar zijn, zodat dochterlief combinaties kan maken en daarmee de saaiheid kan doorbreken. Als je niet veel bagage mee mag nemen in het vliegtuig en je moet je voor bijna een jaar kleden zul je inventief te werk moeten gaan. Deze jurkjes zijn licht in gewicht. Samen met goed uitgekiende accessoires komt ze het jaar er wel mee door.
Van de zebrastof is een stuk overgebleven en daarvan hebben we een kort strak rokje gemaakt. Keurig voor over een legging, gebruinde benen, en met een lekker wijd shirt erop uitermate geschikt om overdag te dragen. Er lag nog een lapje imitatieleer in één van mijn dozen ... omdat ik nog een dagje tijd heb, maken we er snel een rokje van. Simpel modelletje met slechts een paar riemlussen als versiering. Het spul rekt en glijdt en ik kan het niet spelden want dan krijg je gaatjes. Ik stik het met de tweelingnaald door. Die tweelingnaald is een prima uitvinding. Aan de achterkant als sluiting wordt er een normale rits die nog ergens lag te slingeren ingezet en ... klaar voor transport. De rode riem met elastiek (een stukje overgebleven gewaxte denim) moet nog worden doorgestikt en een sopje krijgen, omdat er met krijt op is getekend tijdens het maken van het borduurtje.
En dan ... ? Mijn naaiatelier opruimen, zaken inventariseren en naar de stoffenbeurs. Als volgend project mag ik aan mijn eigen garderobe beginnen. Maar niet voordat ik ben uitgerust van de hectische weken die achter me liggen.